Ziek thuis zitten even leuk als een midweekje op vakantie?

Door DDC op dinsdag 14 december 2010 15:48 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 5.547

Ik zit momenteel lekker op stage. Eventjes geen school, maar lekker van half 9 tot 5 aan het werk. Beide heeft het zijn voor en nadelen maar daar wil ik het even niet over hebben.

Vanaf eind november liep ik echter al half zwak ziek en misselijk rond op de werk vloer. Op 1 december ook maar besloten om lekker thuis in bed te gaan liggen en "lekker" uit te zieken.
Krijg ik op 2 december een telefoontje van mijn leerkracht met daarin de boodschap dat ik vandaag of morgen beter moet worden, anders moet ik een vakantie dag inleveren.
Op dat moment ging het ook al wat beter dus ik nam mezelf ook voor om de volgende dag weer te gaan. Maar het betere gevoel ging al snel weg toen ik volledig ingepakt de kou moest trotseren. Met een duizelige kop van hier tot Tokio kwam ik aan op stage. Mijn stage begeleider zag dit ook en stuurde mij die middag weer naar huis. Ik mocht gelukkig wel voor de hele dag uren schrijven.
Vrijdag, nog steeds ziek, weer besloten om thuis te blijven. En dus komt het verwachte telefoontje van mijn docent met de boodschap dat ik nu geen buffer uren meer had dus vanaf nu altijd aanwezig moest zijn.
Met dit verhaal ook naar mijn stage begeleider gegaan en die vond het ook flauwekul maar kon er niet veel aan doen. Ik ben dus ook tot aan de 7 lekker in bed blijven liggen, met wel als gevolg dat ik dus mijn vakantie mag inleveren.
Inmiddels gaat het weer een beetje beter, al heb ik sinds gister avond weer echt een terugval. Thuisblijven nu zit er niet meer in aangezien ik dan echt geen vakantie meer over houd.

Het komt er dus op neer dat je volgens onze school niet vanzelf ziek word maar dat dit een eigen keuze is. Gezien de gemiddelde werknemer 8,75 dagen ziek is in de tijdsduur van mijn stage, vind ik dat mijn school er wel een beetje rekening mee mag houden dat wij als scholieren ook mensen zijn.

Van school heb ik als tegen woord gekregen dat veel mensen zich ziek melde en vervolgens leuke dingen gingen doen en dat daarom de regel zo is.

Een half verloren vakantie verder zit ik hier met een ziek hoofd door te werken, dus ja, stage is echt top!

Volgende: De pwamp bus van Tim 12-'10 De pwamp bus van Tim

Reacties


Door Tweakers user Rob, dinsdag 14 december 2010 15:53

Stage is wel top, opleiding is ruk.
Even je stagebegeleider contact laten opnemen met je opleiding.

Door Tweakers user FiXeR.nl, dinsdag 14 december 2010 15:54

Maar je hebt wel tijd om een blog te typen...

Door Tweakers user ThaStealth, dinsdag 14 december 2010 15:57

Tijdens mijn stageperiodes moest ik altijd +- 100 dagen stage lopen (richtlijn was ook +-), over 2x weekje ziek werd niet lullig over gedaan, werd het meer dan moest je natuurlijk dagen nakomen.
Het gaat om een x aantal uur werkervaring wat je moet opdoen, als je ziek bent doe je deze natuurlijk niet op.
Tijdens gewone schoolvakken waar een aanwezigheidsplicht geldt is het ook niet normaal dat je 6 van de 8 weken mist en dan het vak nog gewoon haalt.

In jou geval is het overdreven van de school uit. Probeer eens met je stagebegeleider erover te praten, voor hem ben je ook beter inzetbaar als je gezond bent ipv als een dweil rondloopt.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 14 december 2010 15:57

gewoon naar de onderwijsinspectie bellen roc's (neem ik aan) maken er een potje van tegenwoordig,

Door Tweakers user RoasteR87, dinsdag 14 december 2010 15:57

Wat ik me afvraag is hoe je school weet dat jij afwezig bent op je stage?
Heb een weekje thuis gezeten met een flinke griep en geen haan die er naar kraaide op school... Volgens mij weten ze het niet eens. Nu scheelt het misschien dat ik ook geen urenverantwoording hoef toe doen, aangezien school me "volwassen" genoeg acht om gewoon te gaan...

Misschien moet je je stage plek vragen om niet alles te melden op school? scheelt misschien wel flink wat gemiste vakantie ;)

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 14 december 2010 15:58

hehe rechtsgeldig is het zelfs zo dat als je op vakantie gaat en je tijdens die periode ziek wordt die dagen niet eens meer als vakantiedagen geteld kunnen worden... wat je begeleider hier doet is ongeveer het tegenovergestelde... daarom bestaat er wel degelijk een verschil tussen "vakantie"dagen en "ziekte"dagen.. misschien kun je navraag doen wat je begeleider (of je school) daaronder verstaat en of je begeleider zelf ook elke keer vakantiedagen opneemt wanneer ie ziek is ?

Door Tweakers user DDC, dinsdag 14 december 2010 16:04

RoasteR87 schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 15:57:
Nu scheelt het misschien dat ik ook geen urenverantwoording hoef toe doen, aangezien school me "volwassen" genoeg acht om gewoon te gaan...
Ja gezien de gemiddelde leeftijd 17 is achten ze ons niet volwassen.
FiXeR.nl schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 15:54:
Maar je hebt wel tijd om een blog te typen...
Zeg ik ergens dat ik tijd te weinig had? Het spijt me dat het niet superdruk is op de helpdesk rond 4 uur.

Door Tweakers user FiXeR.nl, dinsdag 14 december 2010 16:04

Dus als je ziek bent in de vakantie krijg je een extra week vrij!?

Door Tweakers user DDC, dinsdag 14 december 2010 16:07

FiXeR.nl schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 16:04:
Dus als je ziek bent in de vakantie krijg je een extra week vrij!?
Nu kun je wel lezen. Maar inderdaad als jij halverwege je vakantie ziek thuis komt moet je werkgever dit omzetten naar ziekte dagen ipv vakantie dagen. Werk, dus geen school.

Door Tweakers user Tazzios, dinsdag 14 december 2010 16:17

Misschien ook handig om de huisarts te bezoeken aangezien je al meer dan 2 weken ziek bent. Als je daarbij dan een doktersverklaring mee kunt krijgen is dat natuurlijk helemaal mooi.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 december 2010 16:22]


Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, dinsdag 14 december 2010 16:20

Damn wat een ruk regeling is dat zeg. Toen ik op stage zat ging dat gewoon van mijn uren op het werk af en had school er niks mee te maken.

Sterkte ermee!

Door Eim, dinsdag 14 december 2010 16:22

Geluksvogel, bij mij op school moeten we gewoon op stage tijdens vakantie(s). :/

Door Tweakers user jbdeiman, dinsdag 14 december 2010 16:26

Stage is bij ons (of beter, was want ik studeer niet meer) ook afhankelijk van de werktijden van de plek waar je stage loopt. Maar ziek zijn is totaal niet prettig, ook al ben je dan lekker vrij. Ik ben gisteren de hele dag halfziek (tegen deadline aan, en ook nog overwerken ivm een onverwacht issue bij een klant) aan het werk geweest en pluk daar nu (ahum) de vruchten van. :)

Aan de ene kant kwestie van mentaliteit voor de rest denk ik dat het beter is gewoon uit te zieken, omdat ze dan op het werk ook weer enigszins wat aan me hebben.

Door Tweakers user LinuX-TUX, dinsdag 14 december 2010 16:31

Gewoon hard op hard spelen met dit gel*l. Docent je stage-begeleider/bedrijf laten bellen en daar even kort laten sluiten dat het bedrijf liever iemand heeft die ALS hij er is 100% werkt dan half door loopt te sukkelen.

Tevens werkt dat later in het echte 'bedrijfsleven' ook. Een werkgever is er niet bij gebaat dat jij stoer door loopt te sukkelen. Sterker nog hij is, als je echt ziek bent, er nog beter bij als je een volledige week (of 2) wegblijft. Daar is HIJ immers voor verzekerd. (als je maar 1 of 2 daagjes ziek bent, word er meestal niet uitgekeerd, er is ergens een drempel meestal)

Dus als dit je kennismaking is met hoe bedrijfsleven in elkaar steekt, moet je ook wat terug pareren naar school met deze kennis, wat een onzin zeg....

Snap de docent wel, om gestapo taferelen te voorkomen, dreigen met vakantie dagen in te pikken, maar dan nog. Check het dan even bij het bedrijf.

* LinuX-TUX liet zich nooit een oor aannaaien, door niemand niet. Op de middelbare school moest LinuX-TUX met klasgenoten nablijven waarbij hij zo uit de (figuurlijke) school klapte dat ze hem maar lieten gaan :Y)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 december 2010 16:33]


Door Tweakers user swtimmer, dinsdag 14 december 2010 16:50

Ik moest gewoon een x aantal dagen minimaal stage lopen. Hierdoor zou je als je teveel ziek was gewoon wat langer door moeten blijven gaan bij het bedrijf. In mijn geval kwam het er eigenlijk altijd op neer dat ik vakantie dagen overhad en die op het einde opnam. Lekker even rust zonder schrijf stress :-)

Door Tweakers user neliss, dinsdag 14 december 2010 18:05

Niet dat ik aan de kant van de docent sta, maar als je een langere tijd ziek bent en school moet missen dan levert dit studievertraging op als je dit niet kunt inhalen. Als je een x aantal dagen stage loopt waarvan je een deel ziek bent, zou je eigenlijk blij moeten zijn dat je de mogelijkheid hebt om deze in de vakantie te kunnen inhalen in plaats van studievertraging op te lopen.
Ik ben toevallig momenteel ook bezig met mijn stage, bij mij is het zo geregeld dat je gedurende het semester 105 werkdagen a 8 uur moet maken. Wanneer je vakantie neemt is dan aan jezelf.
Ik denk dat je school het ook beter zo had kunnen brengen en de verantwoordelijkheid bij jezelf neerleggen, zoals het bij jou wordt opgelost is het inderdaad onredelijk.

Door Tweakers user 327097, dinsdag 14 december 2010 18:30

FiXeR.nl schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 15:54:
Maar je hebt wel tijd om een blog te typen...
Wat een kut reactie, net of jij nooit op de pc zit. Ook vermeld dcc dat hij zich al wat beter voelde dus waarom niet...?

Door Tweakers user Lieuwe15, dinsdag 14 december 2010 19:57

Wat een grote onzin van die docent. Het zal dan misschien wel in de regeltjes van school staan, maar dit slaat nergens op. Gelukkig heb ik nooit echt urenverantwoording af hoeven leggen bij school, dus met dit soort dingen ook geen problemen. Maar Ziek is Ziek! Dan heeft de werkgever vaak ook liever dat je thuis blijft.
En dat school moeilijk gaat doen is belachelijk.
Als ik jou was zou ik even voorbij je begeleidende docent gaan en naar het afdelingshoofd of de opleidingscoordinator. Die zullen je in alle waarschijnlijkheid wel gelijk geven. Al zou ik niet direct aan komen zetten dat de docent je ziek zijn als vakantiedagen laat 'betalen' maar gewoon vragen hoe het met de regels zit mbt stage en ziek zijn.
Want als je rechtstreeks de docent dan 'aanvalt' dan gaan de heren hogerop het vaak snel opnemen voor hun collega's en jou dus niet de eerlijke waarheid vertellen.
Even met een omweg to the point komen dus ;).

Door Tweakers user Tyrian, dinsdag 14 december 2010 20:41

FiXeR.nl schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 15:54:
Maar je hebt wel tijd om een blog te typen...
Een blogje typen kan prima tussendoor als je thuis bent. En daarna weer verder rusten. Dat is heel wat anders dan een hele dag naar je werk / stage. Daar heb je geen bed om even te gaan rusten als je dat nodig hebt.

Door Tweakers user wizzkizz, dinsdag 14 december 2010 21:37

Mijn advies: ga een volgende keer dat dit je overkomt op spreekuur bij je huisarts (of bedrijfsarts als ze die hebben) en laat hem een briefje maken dat je ziek bent. Als ze je van school dan nog niet geloven heb je hard bewijs en kun je het eventueel opspelen.
Het is natuurlijk van de zotte dat je vakantiedagen moet inleveren omdat je ziek bent geworden. Alsof je daar zelf voor kiest.

Aan de andere kant snap ik ook wel dat school een regel heeft omdat er in het verleden misbruik is gemaakt van deze situatie. Alleen enige flexibiliteit hierin, zeker als je stagebegeleider aangeeft dat je er echt beroerd uitzag op het werk, zou geen kwaad kunnen.

Maar nogmaals: met een verklaring van je huisarts sta je gewoon stevig en aantoonbaar in je recht.

Door Tweakers user Het Fantoom, dinsdag 14 december 2010 21:51

Ziek zijn is een keuze, in de 5 jaar dat ik al werk heb ik me nog niet één dag ziek hoeven melden. Kwestie van dagelijks fruit eten voor de weerstand, als je dat niet doet is het je eigen verantwoordelijkheid dat je elk jaar ziek bent en hier hoeft de werkgever imo niet voor op te draaien.

Door Tweakers user Steffannnn, dinsdag 14 december 2010 22:29

Het Fantoom schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 21:51:
Ziek zijn is een keuze, in de 5 jaar dat ik al werk heb ik me nog niet één dag ziek hoeven melden. Kwestie van dagelijks fruit eten voor de weerstand, als je dat niet doet is het je eigen verantwoordelijkheid dat je elk jaar ziek bent en hier hoeft de werkgever imo niet voor op te draaien.
Bla..bla..bla?!

Door Tweakers user DDC, woensdag 15 december 2010 00:46

Het Fantoom schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 21:51:
Ziek zijn is een keuze, in de 5 jaar dat ik al werk heb ik me nog niet één dag ziek hoeven melden. Kwestie van dagelijks fruit eten voor de weerstand, als je dat niet doet is het je eigen verantwoordelijkheid dat je elk jaar ziek bent en hier hoeft de werkgever imo niet voor op te draaien.
En als een familie lid van je te overlijden komt is ook je eigen schuld, moet je maar in de weekenden afscheid van hem of haar nemen. Of gewoon veel fruit in hem duwen, dan gaat ie niet dood :O

Door Tweakers user fagao, woensdag 15 december 2010 08:57

Reactie van Fantoom is natuurlijk wel erg bot. Sommige mensen kunnen nog zoveel fruit en groente eten, maar worden alsnog ziek.
Wat ik wel met Fantoom eens ben is dat als mensen beter voor hun lichaam zorgen door genoeg te bewegen en gewoon elke dag groente en fruit te eten, je gewoon minder vaak (verkouden/grieperig) bent.

Door Tweakers user Deurges, donderdag 16 december 2010 09:30

Het Fantoom schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 21:51:
Ziek zijn is een keuze, in de 5 jaar dat ik al werk heb ik me nog niet één dag ziek hoeven melden. Kwestie van dagelijks fruit eten voor de weerstand, als je dat niet doet is het je eigen verantwoordelijkheid dat je elk jaar ziek bent en hier hoeft de werkgever imo niet voor op te draaien.
Sure. Ik sport 5-6x per week en let heel erg goed op mijn voeding en nog loop ik een buikgriep op. Dat ik sneller herstel, dat was wel fijn, maar dan nog 2 dagen plat. En als je als chauffeur valt en je arm arm breekt is dat ook je eigen keuze en moet je maar op de wagen gaan zitten?

Maar Tim heeft wel gelijk, het slaat nergens op. Tuurlijk moet school regels hebben wat betreft stage, maar de opmerking dat "andere" leuke dingen gaan doen is een beetje erg krom. Dan moeten ze dat beter controleren door de schoolarts er op af te sturen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 december 2010 09:31]


Reageren is niet meer mogelijk